Ayuh Ayah Ibu Pimpinlah Anakmu

Terapkan Sifat Jujur Dan Amanah Dalam Jiwa Anak Anda

[Baca artikel ini dalam Bahasa Inggeris]

 

Tempohari di sebuah kedai,  saya cekup sepapan telur dan membawanya ke kaunter pembayaran. Gadis di kaunter bayaran berkata, “Kak, telur-telur ini sudah seminggu di sini. Kalau akak beli, akak mesti simpan dalam peti sejuk.”

Masya’Allah, jujurnya adik ini, bisik hati saya. Rezeki saya untuk bertemu dengan insan sebaik ini. Saya mengembalikan telur-telur itu ke raknya dan gadis itu lantas membantu saya memilih sepapan telur segar yang lain.

Jujur dan amanah adalah sifat-sifat kepimpinan yang paling utama antara yang utama.

Gadis itu boleh sahaja membiarkan saya membeli apa yang saya pilih pada asalnya. Apapun, telur-telur itu masih boleh dimakan pada hari tersebut. Lazimnya staf jualan akan cuba untuk memastikan jualan semaksima mungkin setiap hari untuk menepati “sales target”, apatah lagi untuk produk yang hampir dengan “expiry date”.

Saya terdetik di dalam hati, apakah stail keibubapaan yang perlu diamalkan agar anak-anak terdorong sentiasa memilih bersifat jujur dan amanah? Bahkan adakalanya memilih sifat jujur dan amanah ini tidak membawa keuntungan yang nyata di dunia.

Jadilah Suri Teladan Anak-anak: Kanak-kanak memerhati peri laku orang dewasa di sekeliling mereka. Ibubapa dan pendidik perlu sentiasa mempamirkan kecenderungan untuk bersifat jujur dan amanah dalam tindakan dan interaksi mereka sendiri. Apabila kanak-kanak melihat orang dewasa berbicara jujur dan boleh dipercayai, mereka lebih cenderung untuk meniru dan menjiwai nilai-nilai murni ini. Kanak-kanak sentiasa menyerap suasana positif atau negatif walaupun kita mungkin menyangka mereka tidak mengendahkannya.

Komunikasi Terbuka: Galakkan komunikasi terbuka dan jujur dengan anak-anak kecil dan remaja anda. Cipta suasana di mana mereka berasa selesa untuk membincangkan pemikiran, perasaan, dan kebimbangan mereka tanpa rasa takut akan hukuman, lebih-lebih lagi jika mereka ada melakukan kesilapan. Ini membantu mereka memahami bahawa kejujuran dihargai dan mereka tidak akan menghadapi akibat negatif kerana berkata benar.

Gunakan Strategi Bercerita: Buka cerita tentang kisah-kisah yang boleh menginspirasi anak-anak dan remaja anda untuk memilih bertindak jujur dan amanah dalam apa jua keadaan. Terangkan kepada kanak-kanak mengapa sifat-sifat ini penting dalam membina hubungan yang kukuh, identiti dan reputasi yang positif. Bantu mereka memahami akibat ketidakjujuran dan pecah amanah.

Akui Tingkah Laku Jujur Dan Amanah: Apabila kanak-kanak menunjukkan sifat jujur dan amanah terutama dalam situasi di mana mereka dengan mudah boleh berbohong, akui dan puji tindakan mereka. Komen positif anda akan membantu mereka mengaitkan tingkah laku ini dengan hasil yang positif dan mendorong mereka untuk terus bertindak dengan cara yang boleh dipercayai.

Didik Anak-anak Untuk Muhasabah Diri: Bantu anak-anak untuk melazimkan diri bermuhasabah setiap hari. Tanyakan soalan seperti, “Bagaimana perasaan kamu jika orang lain enggan memberitahu perkara yang benar?” Ini boleh mendorong mereka untuk mempertimbangkan impak tindakan mereka ke atas orang lain.

Ketengahkan Senario Dunia Nyata: Gunakan cerita-cerita dunia nyata seperti contoh di atas untuk memulakan perbincangan tentang kejujuran dan integriti. Tanyakan kepada kanak-kanak bagaimana mereka akan menangani situasi yang serupa dan pandu mereka ke arah membuat keputusan yang beretika.

Ajar Skil Penyelesaian Masalah: Bekalkan anak anda atau anak didik anda dengan skil penyelesaian masalah supaya mereka bijak dan berwaspada menghadapi situasi di mana mereka mungkin tergoda atau dipujuk untuk berbohong atau bertindak tidak jujur.

Pentingnya Kepercayaan Dalam Perhubungan: Setiap perhubungan yang utuh didirikan di atas sikap saling percaya-mempercayai yang dibina sekian lama. Terapkan sifat empati dalam jiwa kanak-kanak dengan menggalakkan mereka mempertimbangkan perasaan dan kesejahteraan orang lain. Apabila mereka memahami kepentingan kepercayaan dalam hubungan, mereka lebih cenderung menghargai kejujuran.

Akibat Yang Konsisten: Jika seorang kanak-kanak terbukti berbuat tidak jujur, berikan akibat yang konsisten dan sesuai. Akibat-akibat ini sepatutnya memberi tumpuan kepada pembelajaran dan pertumbuhan sakhsiah anak tersebut, bukannya memfokus kepada hukuman. Pastikan kanak-kanak memahami mengapa akibat dikenakan.

Terapkan Kepimpinan Kendiri: Sama seperti gadis pembantu jualan dalam cerita di atas, ajar kanak-kanak untuk mengambil inisiatif dan mempamirkan kepimpinan diri dengan membuat pilihan yang jujur, walaupun tiada sesiapa yang memerhati. Bantu mereka memahami bahawa kejujuran bukan hanya tentang mengelakkan hukuman tetapi membabitkan integriti diri.

Galakkan Pemikiran Kritis: Ajarkan kanak-kanak untuk menilai secara kritis situasi dan membuat pilihan bijak lagi beretika. Bincangkan potensi hasil dari tindakan jujur dan tidak jujur dan bantu mereka memahami faedah jangka panjang jika mereka memilih untuk bersifat jujur.

Akui Kesilapan: Apabila kanak-kanak membuat kesilapan, seelok-eloknya ciptakan suasana di mana mereka merasa selamat untuk mengakui kesilapan tersebut. Elakkan denda yang melampau (“over-react”).

Ingatlah bahawa mendidik anak-anak yang jujur dan amanah suatu proses yang mengambil masa yang lama, secara beransur-ansur dan berterusan. Ia memerlukan usaha yang konsisten, kesabaran, dan penguatan nilai-nilai positif sepanjang perkembangan akal dan minda mereka.

Ingatlah bahawa suatu hari nanti, apabila anak anda sudah berkerjaya, setiap tindak-tanduk mereka yang dibuat secara jujur dan amanah tidak hanya mencipta pengalaman positif bagi pelanggan, tetapi juga menyumbang kepada budaya kerja yang positif dan reputasi perniagaan di mana dia berada.

 

 

Imej hiasan: Pexels

About Jamilah Samian

Jamilah has written 536 articles.

Jamilah Samian is an author and speaker.

Discuss your thoughts below!

comments.

[banner group='ads-300x300']
To Top